Halottaknapi megemlékezés 2008

Avatar
Herczeg István
Adminisztrátor
Hozzászólások: 75
Csatlakozott: 2008.08.14. 10:44

Re: Halottaknapi megemlékezés 2008

HozzászólásSzerző: Herczeg István » 2008.11.18. 17:21

Tibai Irma tagtársunk fotói.
Csatolmányok
2008_4.JPG
2008_5.JPG
2008_6.JPG
Herczeg István

Avatar
Herczeg István
Adminisztrátor
Hozzászólások: 75
Csatlakozott: 2008.08.14. 10:44

Re: Halottaknapi megemlékezés 2008

HozzászólásSzerző: Herczeg István » 2008.11.15. 20:02

Szandai Kázmérné megemlékező beszéde

Tisztelt Emlékezők!

A mai nap arra van, hogy visszanézzünk, de nem a szemünkkel, hanem a szívünkkel. Visszagondoljunk rokonainkra, ismerőseinkre, az elmúlt nemzedékekre, s ezen emlékmű mellett a múlt század két nagy háborújának áldozataira.
A XX. század megteremtette a totális háború fogalmát, amelyben a társadalmi erőforrások lehető legszélesebb körét fordítják a háborús erőfeszítésre. De a háború lényege az emberiség története alatt nem változott. Clausewitz szerint a háború szervezett erőszak, a politika folytatása hadi eszközökkel.
A magyarságnak bőven volt alkalma a háborúkban a hősiességét bizonyítani és sajnos az áldozatait gyászolni is.
Az I. világháborút a kortársak a nagy háborúként emlegették. Joggal, hiszen a világégés mind az anyagi, mind az emberveszteséget tekintve messze felülmúlt minden korábbi fegyveres konfliktust. A háborúban legalább 8 millió katona esett el. Hatalmas volt a sebesültek száma is, sokan közülük egész életükre nyomorékok maradtak. Majdnem 5 millió civil halt meg közvetlenül a háború következtében, s újabb 6 millió áldozatot követelt az 1918-19-es esztendő nagy spanyolnátha-járványa is. Az áldozat, melyet oly sokan – köztük a sok fiatal férfi- hoztak, jórészt hiábavalónak bizonyult. A háborút lezáró békeszerződés már a kortársak egy része szerint is nem béke volt, csak fegyverszünet 20 évre.
Az első világháború áldozatairól, mindennapi hőseiről meg lehetett emlékezni, sőt, az 1917. évi VII. törvénycikk elő is írta a megemlékezést. A településeken sorra születtek az emlékművek és emléktáblák.
A nemzeti kegyelet már nem jutott osztályrészül a II. világháború hőseinek. Pedig a magyar hadseregek, különösen az orosz fronton nem mindennapi megpróbáltatásokon mentek keresztül. Idegen érdekekért, egy elhibázott politikai döntés áldozataiként harcoltak a számbeli fölényben lévő, sokkal jobban felszerelt és felfegyverzett, fanatikus orosz katonaság ellen. Somorjai Lajos hadorvos harctéri naplójában leírja, „…milyen poklokon mentek át a megmaradottak, hogyan menekültek a -40 fokos hidegben egy flanelkapcában, vékony alsónadrágban, vászonkesztyűben, miközben kezük a puskára fagyott. Ezalatt 80.000 kitűnő szőrmecsizmát kellett a visszavonulás alatt felégetni, mert eddig a parancsnokság nem osztotta ki őket, ugyanis „edzeni” akarták a magyar bakákat. A hadsereg fele holtan maradt a Don-kanyarban, javarészt temetetlenül a végtelen orosz sztyeppéken. Akik pedig fogságba estek hazájuktól, szeretteiktől távol, az éhségtől és betegségektől gyötörve próbáltak meg életben maradni. Sokuknak nem sikerült.”
De a magyar katona a II. világháború után nem lehetett hős. Németország utolsó csatlósaként, kollektív bűnösnek kikiáltva, lefasisztázva csak szégyenkezhetett.
1946-tól elmaradtak a hivatalos megemlékezések, legfeljebb az éj leple alatt helyezett el 1-1 gyertyát vagy virágot halottak napján egy-egy özvegy, megtört lelkű szülő, vagy az apjára alig emlékező gyermek.
A hősi halottak emlékezetének tilalma sajátos magyar kirekesztés volt. A keserű érzést csak fokozta, hogy ugyanakkor az elesett szovjet katonákra csaknem minden településen obeliszk emlékeztetett. Így volt ez nálunk is, ahol a szovjet városparancsnok felszólítására a Debreceni Műkőgyár készítette el az emlékművet, a pénz rohamos értéktelenedése miatt 300 q csöves tengeriért.
Olvasgatva a két háború szoboszlói áldozatainak névsorát kiderül, hogy a többségük egyszerű ember. Vannak akik egy utcából vonultak be, iskolatársak voltak, jó szomszédok. De a legborzasztóbb azokat a bejegyzéseket látni, ahol egy családnak több hősi halottja is van. Apák és fiaik. Vajon hogy tudott tovább élni, miben tudott még hinni az az anya, Pinczés Katalin, aki négy fiát, Szeifert Ferencet, Imrét, Józsefet és Lászlót is elveszítette?
Ezekre az emberekre kell nekünk emlékezni, tisztelni és megőrizni a hagyományainkat, mert ezek jelölik ki azokat a kereteket és értékeket, amelyek szerint élni érdemes . Ezekre az emberekre kell nekünk emlékezni, akik a legtöbbet adták, amit ember adhat:az életüket.
Nyugodjanak békében.
Herczeg István

Avatar
Herczeg István
Adminisztrátor
Hozzászólások: 75
Csatlakozott: 2008.08.14. 10:44

Re: Halottaknapi megemlékezés 2008

HozzászólásSzerző: Herczeg István » 2008.11.12. 18:45

A HVTV híradása

Az első és a második világháború áldozataira való megemlékezést szombaton este tartották, szokás szerint a Városszépítő Egyesület jóvoltából.

Szombaton este sötétedés után a református templom tornyából messze hangzó harangzúgás emlékeztette a város lakosságát a háborúk hőseire és áldozataira. A Városszépítő Egyesület hosszú évek óta gondoskodik arról, hogy a XX. század két nagy világégésében elesettekre, a harcok miatt meghalt hajdúszoboszlóiakra szülőföldjükön is méltóan megemlékezzenek.

A templomkertben lévő első világháborús emlékműnél Takács Tamás református lelkipásztor az ige szavaival, imádsággal és zsoltárénekekkel idézte a rettenetes időket. A vigasztalást kérő imádság után a Református Egyház, az önkormányzat és a civil szervezetek képviselői koszorúzták meg a több mint 1000 áldozat emlékművét.

A megemlékezés a második világháborús emlékoszlopoknál folytatódott. Az előző század két nagy háborújára Szandai Kázmérné, a Városszépítő Egyesület tagja, középiskolai tanár emlékezett.

Forrás: SZOBOSZLÓ TV, Túri B.- Kiss K. Foto: Buzási László
Herczeg István

Avatar
Herczeg István
Adminisztrátor
Hozzászólások: 75
Csatlakozott: 2008.08.14. 10:44

Halottaknapi megemlékezés 2008

HozzászólásSzerző: Herczeg István » 2008.11.12. 18:38

Tibai Irma tagtársunk fotói.
Csatolmányok
2008_3.JPG
2008_2.JPG
2008_1.JPG
Herczeg István


Vissza: “Képek”Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég